Ervaring met een Virtual Reality Bril

Gepubliceerd op 27 september 2020 om 19:09

Vandaag had ik een voor mij nieuwe ervaring. Ik was in de bibliotheek in Utrecht op de interactieve Expo van het Nederlands Film Festival. Hier ontmoette ik twee super aardige vrijwilligers en Iris van der Meulen die een interactieve virtual reality-ervaring had vormgegeven.

In haar woorden een poëtische visualisatie van elementen van de vliegtuigramp op 17 juli 2014. Waar een vliegtuig uit de lucht werd geschoten boven de Oekraïne. Ik had het verhaal van te voren maar half gelezen en dacht vooral ik ga dit doen.

De woorden die ik wel had gelezen waren rouw en verlies. Deze woorden brachten me bij het proces waar ik nu in zit. Ben afgelopen jaar 40 geworden en kinderloos. Anders dan ik had verwacht en gehoopt. Ik ben een paar keer kortdurend zwanger geweest maar heb geen kindje op de wereld mogen zetten. Mijn persoonlijke crisis. 

Met deze bril reisde ik door zwart wit werelden waar verwarring, hoop, angst en chaos elkaar afwisselden. Op een gegeven moment moest ik een gat doorlopen richting het licht... wat me doed denken aan de dood. Waarbij ik het idee heb dat je ook door een tunnel gaat naar het licht. En aan een eerdere donkere periode uit mijn leven waar ik zocht naar verlichting.

Deze VR ervaring was super realistisch en surrealistisch op het zelfde moment. Soms had ik geen idee wat ik moest doen om in de next level te komen. Als ik dit leg naast de lat van mijn leven is dat heel herkenbaar. 

Uiteindelijk kon ik een roos pakken die me terugbracht naar de vriendelijke bloemen van het begin. De Cirkel was rond ik was weer veilig geland uit de chaos en kwam weer terug op aarde. 

Ik besloot daarna Eden’s Adventures te boeken. Ook een VR ervaring. Mij werd gezegd dat deze veel vrolijker zou zijn. En dat klopte! Ik kwam in diverse werelden met mooie kleuren, dieren en vreemde mensachtige wezens terecht. Abner Preis, de ontwerper van deze ervaring, zegt een voorliefde te hebben voor verhalen met een Happy End. Dit deel ik met hem. 

Als ik ook dit naast mijn eigen leven leg heb ik alle vele kleine en grotere crisissen meegemaakt maar op de een of andere manier weet ik altijd mijn innerlijke rust en (zelf) liefde te hervinden wat leidt naar een geluksgevoel. Ik ben blij dat ik dit vandaag heb mogen ervaren en dat ik mijn leven over het algemeen ook zo kleurrijk en blij ervaar. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Estèl
4 jaar geleden

Wat een bijzondere ervaringen! Ik heb zelf ooit een ervaring gehad met een virtuele bril waarin ik de achtbaan afging. Alsof ik er écht in zat, inclusief de maagbewegingen (lees: misselijkheid).... maar lopen en bewegen zoals jij beschrijft lijkt me een nog dieper effect. Uiteraard met de spiegeling van ervaringen en gevoelens uit ons leven.
Dank voor het delen! Liefs